Nie ma nic lepszego niż kwaśnica lub placek po zbójnicku. To właśnie z takimi przysmakami jak oscypek kojarzone są górskie wyprawy.

Nic nie smakuje tak jak kwaśnica, jadło zbója czy pstrąg po dniu spędzonym na nartach lub trekkingu. Sezon w górach trwa w końcu przez cały rok. Bez względu na to czy wybierzemy się w góry zimą, czy latem. Prawdziwym przysmakiem do dziś jest tradycyjna kapusta z zasmażką i szpyrkami. Ponadto, jak na tereny pasterskie przystało, Beskid nie może się obejść bez serów, głównie owczych. 

Co ciekawe, w wielu restauracjach nie brakuje w menu również dań kuchni śląskiej, na czele z roladą, kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Do najpopularniejszych miejscowości w Beskidach zaliczymy m.in. Wisłę, Ustroń, Szczyrk, Istebnę. Nawet w Bielsku-Białej znajdziemy wiele urokliwych restauracji i pubów serwujących wyśmienitą kuchnię regionalną.

Wybraliśmy najpopularniejsze góralskie karczmy:

  • Restauracja Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, Wisła
  • Karczma Regionalna U Karola, Wisła
  • Karczma Kubalonka, Istebna
  • Karczma Podkowa, Ustroń
  • Restauracja Liburnia, Cieszyn,
  • Karczma Rogata, Bielsko-Biała
  • Restauracja Sielanka, Ustroń
  • Kącik Zbójnicki, Wisła
  • Karczma Ochodzita, Koniaków
  • Gospoda Polska, Szczyrk
Obrazek domyślny
Natalia Makselon

Redaktorka. Prowadząca serwisy lokalne Beskid Śląski 24 oraz Życie Jastrzębia.