Jan Szturc „Osobowością Ziem Górskich”

W dniu 11 grudnia 2021 roku w Żywcu odbyła się Gala Finałowa Konkursu Osobowość Ziem Górskich zorganizowana przez Koalicję Marek Ziem Górskich. Osobowością Ziem Górskich w tym roku został Jan Szturc z Wisły – sportowiec, zasłużony trener oraz odkrywca wielu beskidzkich talentów sportowych, zaś wyróżnienie w kategorii „Średni Przedsiębiorca Ziem Górskich” wyróżnienie otrzymała Cukiernia „U Janeczki”. 

Podczas gali obecny był Sekretarz Miasta Wisła Sylwester Foltyn, który w imieniu Cukierni „U Janeczki” odebrał wyróżnienie. 

Całość uroczystości uświetnił swym występem Andrzej Sikorski.

Zgłoszenia kandydatów do konkursu dokonał Urząd Miejski w Wiśle. Zwycięzcom gratulujemy wygranej oraz życzymy dalszych sukcesów.

Jan Szturc, urodzony 20.06.1958 r. w Wiśle, z którą mocno związany jest po dzień dzisiejszy. Polski kombinator norweski w latach 1972-1984 zdobywający liczne tytuły i wyróżnienia. Zasłużony trener w klubie sportowym Wisła – Ustronianka w latach 1984 – 1998. Opiekun wielu młodych, beskidzkich talentów. Odkrywca talentu, pierwszy trener, wujek najwybitniejszego polskiego skoczka narciarskiego Adama Małysza. Spod jego skrzydeł wyfrunęli również inni znakomici skoczkowie: Piotr Żyła, Aleksander Zniszczoł czy Tomisław Tajner. Pod jego wodzą klub z Wisły zdobył złoty medal Mistrzostw Polski w roku 1998. Trener Małysza, gdy ten rozpoczynał międzynarodową karierę w skokach narciarskich. W latach 2017 – 2019 asystent trenera kadry narodowej w kombinacji norweskiej. Do dziś ulubiony trener młodych skoczków, których kształci, pracując w Wiślańskim Stowarzyszeniu Sportowym. Wraz z klubem organizuje liczne zawody i konkursy w skokach i kombinacji dla dzieci i młodzieży. 

Cukiernia „U Janeczki” szczyci się ponad 40-letnią tradycją, w 1979r. Janina i Daniel Białasowie otworzyli cukiernię w Wiśle, przy ul. 1 Maja 9, gdzie ma swoją siedzibę do dziś. Tradycja pieczenia ciast i ciasteczek w ich rodzinie trwa od pokoleń, a tradycyjne receptury przekazane niegdyś przez starsze pokolenie, nadal stanowią receptę na wypieki nie do podrobienia. Od samego początku działalności, ta kultowa cukiernia ma swoją renomę. Oprócz ciast i deserów słynie również z lodów własnej produkcji. W roku 2000 została otwarta filia cukierni w Centrum Wisły, co sprawiło, że zapach wypieków i aromat kawy roznosi się po wiślańskim rynku, zaś w 2010r. Kolejna powstała w Ustroniu. To w Janeczce powstało Ciacho Mistrza AM AM, które było uhonorowaniem przez właścicieli ogromnych sukcesów Adama Małysza. Rodzinna tradycja cukiernicza trwa nadal, a w prowadzenie cukierni zaangażowały się dzieci założycieli: Karolina i Adrian. Cukiernia szkoli również młodych cukierników, przyjmując uczniów na praktyczną naukę zawodu.

UM Wisła

Obrazek domyślny
Informacja Prasowa

Opublikowany tekst jest nadesłanym do nas materiałem prasowym. Jeżeli chcesz wysłać do nas informacje o swoim projekcie, jakimś wydarzeniu lub problemie pisz na redakcja@beskidslaski24.pl.